Moldova este recunoscuta pentru frumusetile ei, pentru bogatia si spiritualitatea oamenilor si pentru peisajele mirifice, desprinse parca din basme cu zane si feti frumosi. Moldova este cunoscuta pentru manastirile care sunt adevarate opere de arta, pentru trecutul ei istoric tumultos si este cunoscuta si prin orasul ei reprezentativ si anume Iasiul.
Iasi este un oras de legenda, fosta capitala a Romaniei in perioada de restriste, oras al poeziei si literaturii, oras al studentiei si leagan pentru cultura si traditia moldoveneasca. Pe langa alte multe caracterizari care le sunt facute moldovenilor, este si aceea ca le place sa manance si sa bea pe saturate. Iasiul nu face exceptie si pastreaza traditia in acest sens, oferind multiple posibilitati pentru iubitorii de gastronomie.
Exista foarte multe restaurante care ofera bucate traditionale moldovenesti precum faimoasele placinte poale-n brau sau arhicunoscutele sarmalute cu mamaliguta. De la cele mai rafinate gusturi si pana la cele mai simple mancaruri, Iasiul poate satisface apetitul gastronomic al celui mai pretentios gurmand.
Pentru cei care nu sunt atat de pretentiosi, pentru cei care vor sa economiseasca bani si totusi doresc sa deguste din faimoasele mancaruri moldovenesti, exista restaurante de livrari in Iasi care ofera meniul zilei. Un prim avantaj al acestor tipuri de localuri este acela ca ofera un pranz complet, de obicei compus dintr-un fel principal, sau uneori doua feluri, salata si desert la preturi foarte aventajoase.
Tot mai multi oameni, in special cei care au un program de lucru prelungit, prefera sa ia masa de pranz la un restaurant care ofera meniul zilei in Iasi. Pentru ca o astfel de afacere sa fie si profitabila, trebuie sa existe un rulaj foarte mare de clienti deoarece pretul mic al mesei limiteaza profitul restaurantului. De aceea, uneori, aceste localuri fac si catering adica duc mancarea la domiciliul clientilor.
Studentii sunt de asemenea beneficiarii sistemului de meniul zilei in Iasi. Desi unii mananca la cantinele studentesti, acolo mancarea este mult mai slaba din punct de vedere cantitativ si calitativ si preturile sunt deseori comparabile cu cele de la meniul zilei. De aceea studentii aleg aceasta metoda pentru a economisi bani care si asa abia le ajung pentru cazare si petreceri.
Foarte multi agenti care sunt in zona mananca meniul zilei in Iasi. Adesea restaurantele de specific fac anumite promotii si reduceri pentru clientii fideli, oferindu-le o bautura din partea casei sau alte mici atentii pentru a atrage cat mai multi clienti.
Ca si in cazul unui restaurant obisnuit, atuul trebuie sa fie calitatea mancarii. In afara de pret, calitatea mancarii este elementul definitoriu care poate sa faca dintr-o astfel de afacere una de succes sau una sortita falimentului. Degeaba pretul mancarii este foarte scazut daca nu exista calitate. Clientii vor alege intotdeauna sa plateasca cativa lei in plus pentru o mancare gustoasa.