Cei care locuiesc la casa, dar mai ales cei care detin si o gradina stiu cat este de important un hidrofor in cadrul gospodariei. Este cel responsabil de aprovizionarea cu apa acesteia, devenind esential in viata de zi cu zi. Modelul cu efector este dedicat alimentarii cu apa din fantani sau puturi unde adancimea este de cel mult 24 metri.
Cum functioneaza un hidrofor cu ejector?
Aceasta categorie de sisteme au la baza aspiratie, aceasta fiind realizata intr-un mod diferit fata de celelalte modele. Pompele sunt alimentate cu ajutorul unui motor electric, ce are in alcatuire pompa centrifuga sau un rotor. Rolul acestuia din urma este de a misca apa marginala, transportand-o din put prin jet, acesta regasindu-se in carcasa rotorului, in partea frontala.
Strangerea jetului respectiv este cea care creste viteza de deplasare a apei, asa cum se intampla in cazul varfului furtunului de gradina. Este creat un vid partial la iesirea apei din jet, al carui rol este de a aspira apa din put care este in plus. In dotarea echipamentului intra tubul Venturi, al carui rol este de incetinire a apei, respectiv de crestere a presiunii.
Apa pompata se amesteca cu cea marginala intr-un sistem de conducte, la o presiune crescuta. Modele de hidrofoare cu ejector din categoria celor pentru adancimi mici utilizeaza apa pentru a aspira apa, asadar, daca vrei sa utilizezi unul, asigura-te ca este umplut cu apa inainte de a-l pune in functionare.
De asemenea, este necesara instalarea unei supape cu sens unic in conducta de alimentare, astfel ca sistemul de conducte sa se intoarca in put. Limitarea adancimii maxime la 7,5 m cel mult este de preferat. Sunt si unele exceptii, in care esti nevoit sa o depasesti pentru ca echipamentul sa ajunga la apa. Este situatia in care trebuie sa separi jetul de carcasa si sa il pui in apa.
Ca sa asiguri o functionare optima, prevenind suprasolicitarea putului, nu exclude posibilitatea de a include teava de esapament cu o lungime de cel mult 10 m in instalatia hidroforului cu ejector. Este cea care se extinda in put si pe care o conectezi la capatul de admisie al carcasei de jet. Atunci cand apa scade sub nivel, stii ca echipamentul va functiona in regimul unei pompe pentru adancimi mici.
Alegerea hidroforului potrivit
Ca sa faci o alegere inspirata si sa te bucuri de un randament optim, alege hidroforul dupa puterea sa, dupa tipul de alimentare, presiunea minima si maxima la care lucreaza, debitul maxim al apei pe care o poate furniza, precum si dupa adancimea de preluare, respectiv dupa inaltimea de defulare.
Informativ, este bine de stiut ca un model din clasa celor mai economice, atinge un consum de 600 – 700 W, fiind conectat la reteaua electrica. Asta inseamna ca poate sa aspire apa de la o adancime de pana la 20 m. Sunt cautate cele din aceasta categorie pentru ca au si un pret rentabil.
In functie de performantele pe care vrei sa le atinga, te poti orienta si dupa un model mai performant, cu motor mai puternic – hidrofoarele care consuma intre 600 – 700 W. Totodata acestea se diferentiaza printr-un vas de expansiune mai mare, ceea ce inseamna ca pot prelua apa de la adancimi mai mari – 25 m sau chiar 30 m. In masura in care creste capacitatea hidroforului, cresc si costurile.
Indiferent de capacitatea acestuia, orienteaza-te intotdeauna dupa calitate – este esentiala pentru o functionare de durata. Gasesti in acest sens modele numeroase pe shop-einstal.ro.