Un loc destul de important in domenii stiintifice si practice diverse il ocupa instrumentul destinat masurarii pH-ului – analize chimice, reglarea si controlul de procese tehnologice, studierea de echilibre chimice. Fiecare sector de activitate cunoaste semnificatia unui astfel de instrument, indiferent ca il foloseste pentru balanta pH-ului din cosmetice sau ca e vorba despre ploile acide.
Un specialist va sti intotdeauna ca valoarea acestuia este una dintre cele mai importante cand vine vorba despre calitatea pe care o are un fluid. Explicatia este una simpla: natura acida neutra sau alcalina este cea care determina comportarea chimica a fluidului.
Cum se poate masura pH-ul?
In acest sens pot fi avute in vedere fie metode electromagnetice, fie metoda ce are la baza definitia operationala. In cazul primei situatii, la baza sta diferenta de potential ce apare intr-o solutie cu continut de ioni si solutia in cauza, diferenta de potential depinzand de concentratia respectivilor ioni si temperatura.
pH-metrul este acel instrument stiintific utilizat pentru a masura activitatea ionilor de hidrogen continuti de solutiile care au in compozitia de baza apa. Scopul sau este de a indica aciditatea, respectiv alcalinitatea astfel exprimata.
Se utilizeaza acesta pentru a masura diferenta privind potentialul electric al unui electrod de referinta si al unuia de pH. Se regaseste de altfel in modele variate, pliindu-se pe necesitati distincte si in portofoliul Precisa, o sursa de incredere vizavi de echipamente, instrumente si consumabile de laborator.
Indiferent ca scopul achizitionarii este de a realiza experimente de laborator sau de control al calitatii, nu se poate face rabat niciodata de la nici o specificatie privind o astfel de alegere. Precizia constituie o cerinta obligatorie.
Unde se poate utiliza un pH metru?
In principiu acesta este intrebuintat acolo unde se doreste stabilirea aciditatii apei. Cunoasterea acestei valori este utila si poate fi si critica in diverse situatii. In aceasta din urma categorie intra analizele chimice de laborator.
Se utilizeaza astfel de instrumente in masuratori de sol din agricultura, in stabilirea calitatii apei, in cazul piscinelor, pentru refacerea mediului, in fabricarea vinului ori a berii, in domenii de productie diverse, in aplicatii clinice etc.
Intrucat la ora actuala domeniul tehnologic cunoaste o dezvoltare acerba, masuratorile de pH se realizeaza acum in aplicatii nenumarate. In acest sens, dispozitivele specifice, sub forma miniaturizata sunt ideale pentru a obtine rezultate directe, in ceea ce priveste celulele vii. Poate fi masurat acum nu doar ph-ul din lichide, insa si cel din substantele semisolide, de tipul alimentelor. Prezinta rezistenta sporita la infundare si vin sub o structura diferita.
Pentru a realiza masuratori deosebit de precise, este necesara calibrarea instrumentului inainte de fiecare operatiune. Se impune a face asta intrucat electrodul de sticla nu ofera potential electrostatic reproductibil pentru o perioada prea lunga de timp.
Intrucat varietatea de optiuni disponibile la ora actuala pe piata poate crea confuzie in randul cumparatorilor, ideal este a solicita informatii privind un pH metru util unui scop precis celui care are cunostintele necesare in acest sens. De solutii complexe si costuri echilibrate in acest sens ai parte pe precisa.ro.