Pretul la energie electrica cunoaste fluctuatii in mod constant. Consumatorul resimte si el aceste valuri de cresteri, prin sumele pe care le are de platit conform facturilor pe care furnizorul le emite. Exista si factori locali, altii regionali ce influenteaza aceste fluctuatii.
O explicatie a faptului ca nivelul de pret energie electrica creste se refera la bursa si la piata pe care Romania activeaza. Cu alte cuvinte, pietele cu care tara noastra este cuplata influenteaza si pretul. Productia mai scazuta a hidrocentralei, cresterea consumului si a nevoii pana la urma – pe timp de canicula spre exemplu se inregistreaza cote mai mari de consum – sunt de asemenea factori ce influenteaza pretul resursei electrice. O alta explicatie ar putea fi si in aportul foarte mic al energie eoliene. In Romania aceasta este nesemnificativa fata de necesarul consumatorilor.
Planul tarifar al consumatorilor
Consumatorul de rand plateste lunar o factura, costul acesteia fiind legat de consum si nu numai. Specialistii in domeniu mentioneaza ca este important inca de la bun inceput cand se alege furnizorul de energie electrica, sa se tina cont de cantitatea de energie electrica necesara si automat de un plan tarifar convenabil. Iata si diferentele:
La o casa de vacanta – sau orice tip de locuinta in care se inregistreaza un consum sezonier, redus, de sub 45 kWh/luna spre exemplu, se va alege un plan tarifar cu pret unic. Acesta nu trebuie sa depinda de ora sau sezon.
La o casa locuinta in toata perioada anului – locuinta proprie mai bine spus, planul tarifar are in vedere un consum de peste 45 kWh/luna. De data aceasta se va tine cont de disponibilitatea serviciului de furnizare a energiei electrice oricand, indiferent de consum. Dar, este cert ca acesta va varia, astfel ca se merge pe sistemul de rezervare zilnica; prin intermediul acestuia se acopera cheltuielile fixe.
Daca un consumator isi stie clar consumul fix, ce nu va depasi nici 1 kWh/zi atunci el poate avea parte de un pret fix, tarif de tip monom cu consum inclus. Adica se include un pret la energie ce se aplica la cantitatea consumata peste cea inclusa in abonament, si abonamentul zilnic.
De asemenea, daca un consumator de regula are consum mai frecvent in anumite intervale de ora sau in anumite perioade, acesta poate solicita un abonament ce il va favoriza din acest punct de vedere. Va avea astfel preturi diferite pentru 3 categorii de zone, de la cea de minima la perioada normala sau de varf.
Desigur ca poti schimba planul tarifar si de regula consumatorul isi da seama de variatii si de consumul mediu al sau dupa o perioada in care analizeaza datele. Se pot realiza schimbari in contractele semnate cu furnizorul de energie electrica, in anumite conditii. Poate fi vorba de schimbarea tarifelor de la furnizor, poate fi vorba de trecerea perioadei impuse, de regula de minim 12 luni cu aceleasi conditii respectate etc.
Pentru cei care isi doresc transparenta in colaborarea cu furnizorul de energie si mai ales intelegere a intregului sistem, a ceea ce platesc efectiv, este recomandat sa se gaseasca pe cel dispus si la consiliere pana la semnarea de contract si oricand pe parcursul colaborarii.